Natáčíme podcast pro Moravské Zemské Muzeum. Dnešním hostem je archeolog doc. PhDr. Luděk Galuška, CSc.

Dětství prožil v Ostrožské Nové Vsi, maturoval na Gymnáziu Uherské Hradiště.[4] Je absolventem studia archeologie na Filozofické fakultě Komenského univerzity v Bratislavě se specializací na slovanskou archeologii. Specializuje se na raně středověké státní útvary s přihlédnutím k Velké Moravě a na etnogenezi Slovanů.

Po absolvování studia v roce 1983 se stal pracovníkem Prehistorického oddělení Moravského zemského muzea v Brně, později Archeologického ústavu MZM. Již jako student spolupracoval na výzkumu se svým učitelem Vilémem Hrubým, jehož se po jeho smrti roku 1985 stal nástupcem.[5] Je vedoucím pracoviště Centrum slovanské archeologie se sídlem v Uherském Hradišti a vedoucím archeologických výzkumů v lokalitách Staré MěstoHlukOstrožská Nová VesModrá u Velehraduhradisko svatého Klimenta u Osvětiman. Podporuje využívání moderních vědeckých postupů v archeologii a vede výzkumný projekt, v rámci nějž byl v prosinci 2015 proveden sběr vzorků DNA dobrovolníků z řad obyvatel Uherského Hradiště a okolí se záměrem zjistit metodami genetické genealogie, zda se mezi současnou populací nacházejí osoby rodově spřízněné s původci kosterních pozůstatků pohřbených na Výšině sv. Metoděje.[6][7]

Externě přednáší studentům jako docent středověké archeologie na Masarykově univerzitě v Brně.

Je spoluautorem projektu Archeologický skanzen Modrá – opevněné velkomoravské sídliště středního Pomoraví, realizovaného v roce 2004. Je autorem celé řady studií a článků v odborných časopisech, vydal také několik publikací, z nichž nejznámější jsou Velká Morava (1991), Uherské Hradiště – Sady – křesťanské centrum Říše velkomoravské (1996), Slované – doteky předků (2004). Je též spoluautorem dalších titulů jako Staré Město v proměnách staletí (2000), Velká Morava mezi Východem a Západem (2001), Památník Velké Moravy (2002) a Východní křesťanství (2003). Autorsky se spolupodílel na knihách o historii měst a obcí Uherském Hradišti, Starém Městě, Uherském Ostrohu, Hluku a Ostrožské Nové Vsi.

S výsledky své práce a práce kolegů seznamuje odbornou i laickou veřejnost nejen formou publikační, ale též formou popularizační ve sdělovacích prostředcích. Zaměřuje se na popularizaci archeologie a historie v rozhlase, televizi a tisku (nejčastěji Slovácké noviny, resp. Slovácký deník). Jeho přednášky a besedy o archeologických nálezech ve středním Pomoraví, pořádané spolkem Starý Velehrad v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě se díky zajímavému podání těší nevšednímu zájmu veřejnosti.

Je autorem a spoluautorem řady scénářů tematických výstav a expozic, spoluautorem a odborným spolupracovníkem při přípravě filmových, televizních a rozhlasových relací s tematikou Velké Moravy a raného středověku. Byl odborným poradcem při natáčení filmu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů.

Ve volném čase se též věnuje hudbě, příležitostně vystupuje s kapelou Nezapomeň. Pravidelně se účastní literárních konferencí o víně v Buchlovicích.

V letech 1984–2012 bydlel v Brně, nyní žije s přítelkyní v Ostrožské Lhotě

Recent Posts

 
Připravujeme se na natáčení další audio knihy pro vydavatelství  Jan Melvil Publishing – Autismus bez Masky.  Interpretem tentokrát bude Kristián Pekar….
Narodil se 13. března 1989 ve Vyškově. Vystudoval čtyřleté gymnázium ve Vyškově. Již ve třetím ročníku gymnázia byl přijat na brněnskou JAMU, obor Muzikálové herectví.  Po úspěšném dostudování jak gymnázia, tak JAMU mu bylo nabídnuto angažmá v MDB a od srpna roku 2011 je stálým členem muzikálového souboru. Od dětství  hrál na klavír, věnoval se zpěvu
Dalším z dabérů ve filmu ZAKÁZANÁ TOUHA je Lenka Filipová Kudelová…
  Lenka Filipová-Kudelová je česká zpěvačka, šansoniérka, kytaristka, hudební skladatelka, textařka a herečka. Absolvovala herectví na Státní konzervatoři v Brně. Prošla divadly: Divadlo Vítězslava Nezvala v Karlových Varech, Divadlo v Českém Těšíně, Národní divadlo v Brně, Satirické divadlo Večerní Brno, Divadlo šansonu Jiřího Vondráka. V roce 1977 se jí narodila dcera Michaela a vrací se

Nejnovější komentáře

 

    O studiu

     
    Nabízíme služby dabingového i reklamního studia. Naše portfolio herců obsahuje desítky rozličných mužských, ženských i dětských hlasů, ve většině světových jazyků. Nadabujeme dokumentární i celovečerní film. Full dabing i dabing pokrývací. Máme nespočet překladatelů, úpravců textu i režisérů. Dlouholeté zkušennosti zaručují profesionální kvalitu a dobře odvedenou práci.
    Přejít k navigační liště